Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: suhranibulgarskoto
Категория: Други
Прочетен: 47076
Постинги: 14
Коментари: 4
Гласове: 104
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
13.10.2007 00:49 - СТАРТИРА САЙТА НА ИНИЦИАТИВАТА ЗА СЕВТОПОЛИС
Автор: suhranibulgarskoto Категория: Новини   
Прочетен: 609 Коментари: 0 Гласове:
0



        На 12 октомври официално стартира уеб страницата на кампанията за експониране и реставрация на древния тракийски град Севтополис. Тя е на адрес www.sevtopolis.info.

        Сайтът е част от изпълнението на първия етап на кампанията, който цели разпространяването на информация за града на Севт III, уникалността на самия археологически обект и проектът за неговото реставриране. На страницата на кампанията може да бъде намерена цялата необходима информация относно инициативата за Севтополис, подробно описание на архитектурния проект, част от историята на града и данни, получени при археологическите проучвания по него. Освен това уебсайтът предоставя информация за инициаторите на кампанията- създателят на проекта за реставрация, арх. Жеко Тилев и сдружение „Национално обединение съхрани българското”, снимки и мултимедийни продукти за сваляне, последни новини около развитието на инициативата и информация за етапите й. Вбъдеще уебстраницата ще съдържа и информация за различните начини, по които кампанията може да бъде подкрепена, списък на партньори на инициативата и хора, които са я подкрепили, както и официални становища на български учени за самия обект и проектът за неговото реставриране. 

      Националната кампания за разкриването, реставрацията и съхраняването на уникалния археологически обект Севтополис, град на тракийския владетел Севт III, стартира на 1 октомври тази година. Инициативата цели връщането на първия и най-добре запазен в България град на траките в съкровищницата на световното културно наследство. В момента този древен символ се намира на 20 метра дълбочина под водите на язовир “Копринка” до Казанлък. 

     Инициативата на сдружение „Национално обединение съхрани българското” за разкриването на Севтополис е част от реализирането на уникалния и световноизвестен идеен проект на арх. Жеко Тилев, за експониране и реставрация на града. Проектът за Севтополис предлага възможността градът да бъде напълно разкрит, консервиран, реставриран и постоянно достъпен. Чрез него ще се реализира изключителната историческа, образователна, културна и туристическа стойност на Севтополис в уникална архитектурна структура и природна среда.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив