Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: suhranibulgarskoto
Категория: Други
Прочетен: 47000
Постинги: 14
Коментари: 4
Гласове: 104
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
23.09.2007 00:20 - Великите българи на тапети за монитор!
Автор: suhranibulgarskoto Категория: Други   
Прочетен: 4160 Коментари: 2 Гласове:
0



Великите българи на тапети за монитор! 

По случай Деня на независимостта, 22 септември, сдружение „Национално обединение съхрани българското” публикува на своята интернет страница първата по рода си колекция от тапети за монитор /wallpapers/ с ликовете на велики исторически личности и мигове от историята на България.

 

Тапетите са със свободен достъп за всеки, който има желание да постави образа на велик българин и част от българската история на своя монитор.

 

В уникалната колекция от 50 тапета са събрани личности, образи и събития от вековната българска история, проследена в хронологичен ред във всичките й културни, исторически и национални аспекти. Тапетите представят образите на революционери като Васил Левски, братя Ботев, Раковски, Ангел Кънчев, Панайот Хитов, Хаджи Димитър, Райна Княгиня, както и сцени от освободителните борби на България- Априлското въстание и Шипченските опълченци. Сред образите са и велики умове на българската културна и национална история като братята Кирил и Методий, Паисий Хилендарски, Добри Чинтулов, Иван Вазов, Иларион Макариополски. Включени са и големите владетели на България- Борис I Покръстител, Симеон Велики, Асеневци, хановете Кубрат, Омуртаг, Крум, Самуил, Тервел. За да е пълна картината с български владетели, особено внимание е обърнато и на третото българско царство- с образите на Батенберг, Фердинанд и Борис III. Галерията се допълва и от образите на велики български държавници като Александър Малинов, Стефан Стамболов, Константин Стоилов.

 

Особено внимание в уникалната колекция заслужават няколкото по-малко познати образи на българската история като странджанските воеводи Михаил Герджиков и Георги Кондолов, ръководители на Илинденско-Преображенското въстание, и тапетът, изобразяващ сцена от най-древната българска история- жени-войни от Волжска България. В колекцията е включен и един от символите-чудеса на България- пророчицата Ванга.

 

Картините и снимките, употребени за тази първа по рода си мултимедийна колекция, са познати изображения на велики българи и исторически събития, както и такива, неизвестни досега на широката публика. Сред тях са редица снимки, популярни картини на художниците Илия Петров, Димитър Гюдженов, Ярослав Вешин, както и няколко неканонични изображения.

 

Колекцията е предвидена за употреба като тапет за монитора и е достъпна за всеки на интернет сайта на сдружението: www.suhranibulgarskoto.org.

 



Тагове:   Монитор,


Гласувай:
0



1. estrella - Писането
23.09.2007 09:17
с главни букви в нет-а означава крещене. Вие крещите ли ни? Идеята не е лоша, но е малко смешно да го превръщате в новина.
цитирай
2. suhranibulgarskoto - Коментарът навярно изглежда ум...
25.09.2007 23:03
Коментарът навярно изглежда уместен, макар да е очевидно, че никой не крещи. Въпреки че не смятам за нужно да се отдава чак такова значение на големите букви. Все едно, може би го гледате от естетическа гледна точка.

По другия въпрос- блогът на сдружение "Национално обединение съхрани българското" в Blоg.bg има за цел да информира за неща, свързани със сдружението. В този смисъл всичко, пуснато в него е новина, информация с други думи. Същото по смисъл е и качването му в сайта на сдружението- www.suhranibulgarskoto.org. Пък и нали всеки има право да пуска в своя блог каквото намери за добре и да бъде четен от хората, които се интересуват. Не виждам смисъл в забележката Ви в този ред на мисли, но Ви благодаря за интереса към инициативата и ще се радвам да уточните какво сте имала предвид.

Поздрави
цитирай
Търсене

Архив